Badanie zawartości:
– konserwantów metodą chromatograficzną (kwas benzoesowy i sorbowy),
– substancji słodzących metodą chromatograficzną (aspartam, acesulfam K, sacharyna),
– cyklaminianu,
– witaminy C,
– kofeiny,
– metali ciężkich (kadm, ołów),
– metali (As, Cd, Pb, Cu, Zn, Fe, Sn, Hg),
– pierwiastków (Mg, Ca, Mn),
Badanie na:
– obecność / liczba gronkowców Staphylococcus aureus,
– obecność bakterii z rodzaju Salmonella,
– obecność / liczba Listeria monocytogenes,
– obecność Escherichia coli,
– obecność bakterii z rodzaju Salmonella,
– obecność bakterii z grupy coli,
– liczba enterokoków (mleko i przetwory mleczne),
– obecność laseczek przetrwalnikujących beztlenowych,
– ogólna liczba drobnoustrojów ,
– liczba pleśni,
– liczba drożdży,
– liczba drożdży i pleśni,
– liczba drobnoustrojów z rodziny Enterobacteriacea,
– obecność Clostridium perfringens,
– liczba Pseudomonas (woda),
– liczba bakterii kwaszących typu mlekowego,
– liczba spor bakterii w liofilizacie,
– liczba tlenowych bakterii amylolitycznych (przetrwalniki),
– liczba /obecność Campylobacter,
– mikrobiologia napoje,
– mikrobiologia wody mineralne.
Badanie czystości mikrobiologicznej:
– powietrza metodą sedymentacyjną lub aspiracyjną,
– urządzeń metodą wymazu,
– urządzeń metodą płytek odciskowych.
Badanie szczelności opakowań.
Badania fizykochemiczne
Badania mikrobiologiczne
Liofilizacja jest sprawdzonym i uznanym za najbardziej zachowawczy proces suszenia, polegajacy na sublimacji par wody z zamrożonych produktów z pominięciem fazy ciekłej. Metoda ta ma szerokie zastosowanie w zapewnianiu trwałości i stabilności materiałów biologicznych. Liofilizację stosuje się m in. do przechowywania surowic, antybiotyków czy hormonów, konserwowania plazmy i składników krwi oraz suplementów pożywek mikrobiologicznych.
Suszenie rozpyłowe produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
Na Państwa życzenie wykonujemy usługowo suszenie produktów w postaci roztworu lub zawiesiny. W wyniku suszenia otrzymują Państwo produkt w postaci proszku.
Genotypowanie szczepów bakteryjnych, drożdżowych, grzybowych do gatunku, metodami klasycznej biologii molekularnej zawierającej izolację DNA genomowego.